Criza fortei de munca din Romania se accentueaza pe zi ce trece si in fiecare luna, reprezentantele marilor concerne din strainatate renunta si inchid portile din cauza lipsei de personal calificat, dar si din cauza promisiunilor de infrastructura pe care tara noastra nu le-a onorat. In curand, odata cu redeschiderea sezonului turistic de la malul marii, va aparea si un deficit de personal urias. In aceste conditii, tinand cont de perspectivele economice si ale retragerii de capital straini, situatia arata sumbru.

De aceea foarte multe persoane aleg sa angajeze muncitori straini, asa cum sunt cei pentru care poate intermedia premiumhr.ro.

De ce sa angajezi muncitori straini?

Pentru a ajuta angajatorii din diverse structuri si industrii, asa cum este de exemplu HoReCa, serviciile de productie, constructiile si agricultura sau industria usoara, exista servicii complete de recrutare pentru angajarea muncitorilor straini. Aceste companii de HR sunt cele mai competente si recunoscute firme pentru recrutarea fotei de munca de pe piata, care ajuta la selectarea si plasarea fortei de munca inca de la finalul anilul 90. Compania ajuta la aducerea angajatilor din alte tari cu nivel de trai ceva mai scazut decat cel din Romania, asa cum sunt tarile din Asia. Majoritatea angajatilor straini sunt adusi din India, Nepal sau Filipine dar si din Indonezia si Thailanda.

Cele mai importante cauze la crizei fortei de munca sunt modificarea conditiilor economice, cresterea cheltuielilor cu angajatii, migratia excesiva, neadaptarea sistemului educational la cerintele de pe piata. Acesti factori si lipsa de viziune economica a autoritatilor au contribuit mult la acutizarea permanenta a acestei situatii.

Tinand cont de faptul ca realitatea din tara noastra nu mai poate suplini deficitul, aducerea fortei de munca d epe piata din strainatate este unica solutie pentru a acoperi lipsa. Uneori, repzenta muncitorilor straini vine cu avantaje considerabile.

In primul rand se ocupa locurile de munca ramase libere si se aduce personal calificat cu costuri mici, se ofera stabilitate pe piata locurilor de munca si sunt favorizate interactiunile culturale. Pe langa toate aceste avantaje, aducerea de muncitori straini implica si obligatii din partea angajatorului cum ar fi asigurarea transportului in Romania sau inapoi in tara din care provine angajatul, transport asigurat la locul de cazare, beneficiul de a avea un bucatar specifici unei anumite regiuni, un interpret care intelege limba natala a angajatilor si limba internationala pentru a intermedia relatiile de munca.

In momentul in care sunt indeplinite formalitatile de angajate, firma recrutoare se va ocupa de tot. aceast ase ocupa inclusiv de obtinerea unei vize de sedere sau a dreptului de locuire in Romania, de eliberarea permiselor de sedere in scopul de munca sau de detasare si de eliberarea unui aviz de angajare. In felul acesta, angajatorul scapa de foarte multa birocratie si cu siguranta nu vei intampina probleme pentru a indeplini toate formalitatile legale. Tine cont de toate informatiile inainte de a aduce angajati din afara tarii pentru a te asigura ca nu omiti nimic si ca ti se potriveste un astfel de serviciu.

By marian