In acest articol vom vorbi despre catalizatorul masinii, ce rol joaca, cum se curata, cat valoreaza unul si multe alte lucruri pe care pun pariu ca nu le stiai despre aceasta parte foarte importanta a masinii tale. Daca privim din punct de vedere tehnic, un convertizor catalitic este o piesa care provoaca o reactie chimica. Acest lucru se aplica in principal la un convertizor catalitic auto, dar acest convertizor catalitic auto utilizeaza substante chimice pentru a transforma gazele nocive in gaze mai putin nocive inainte de a fi eliberate in atmosfera. Masurile antipoluare sunt destul de drastice, astfel incat aceste substante nocive nu trebuie sa ajunga in aer. Majoritatea masinilor din ziua de azi sunt echipate cu astfel de catalizatoare.
In convertizoarele catalitice mai vechi, in interior se gaseau mici sfere ceramice, dar acum, in convertizoarele catalitice moderne, gasim o structura de tip “fagure de miere”, in care exista mai multi catalizatori chimici (adesea din platina), care produc diverse reactii pentru a arde mai mult gaz.
In cazul in care aveti un catalizator mai vechi pe care vreti sa il vindeti, puteti intra intr-un calculator pentru verificare pret catalizator, tinand cont de faptul ca pretul poate fluctua.
Catalizatorul: unde se afla si cum functioneaza?
Catalizatorul este amplasat intre colectorul de evacuare si primul amortizor de zgomot din linia de evacuare si consta intr-o structura interna realizata din material ceramic in forma de fagure de miere. Compozitia interna include substante active, cum ar fi oxidul de aluminiu, metale nobile, cum ar fi platina, rodiul, paladiul, substante retardatoare si promotori care regleaza actiunea convertizorului catalitic atunci cand acesta intra in contact cu gazele de esapament. Catalizatorul este responsabil pentru transformarea gazelor de esapament in doua etape:
- Acesta oxideaza monoxidul de carbon (CO) si hidrocarburile nearse si le transforma in dioxid de carbon si apa.
- Acesta produce reducerea oxizilor de azot, transformandu-i in azot.
Aceste doua conversii sunt posibile datorita temperaturilor la care gazele de esapament ajung la catalizator. Aceasta conversie este considerata partiala, deoarece, desi are loc aceasta reducere, CO 2 continua sa fie un gaz daunator mediului si una dintre cauzele efectului de sera.
In functie de compozitia catalizatorului si de tipul acestuia, atunci cand intrati in diverse calculatoare pentru verificare cod catalizator pret, puteti vedea o suma care variaza in functie de starea pe care o are catalizatorul.
Pentru a asigura durata de viata utila a catalizatorului, este necesara intretinerea autovehiculului la timpul si kilometrajul recomandat de producator, schimband bujiile, filtrul de aer, filtrul de benzina daca este montat si, mai ales, uleiul de motor recomandat de producator si mentinand nivelul corect, deoarece excesul de ulei poate provoca patrunderea de particule in catalizator si deteriorarea acestuia.
Daca bujiile sunt in stare proasta si una dintre ele nu mai functioneaza, toata benzina care intra in cilindru iese prin teava de esapament fara sa arda si, daca ajunge la catalizatorul catalitic, poate provoca distrugerea interna a acestuia.
O defectiune a convertizorului catalitic poate cauza o pierdere de putere si, de asemenea, masina se poate opri din cauza obstructiei acestuia si a faptului ca nu reuseste sa evacueze gazele de esapament, trebuind sa fie inlocuit cu unul nou, cu costurile economice pe care le implica.
Daca auzim zgomote metalice din teava de esapament, este posibil ca in interior sa se fi spart fagurele ceramic si, prin urmare, materialul ceramic nu-si va indeplini functiile si nu va filtra gazele in mod corespunzator.