lant antiderapant

Lanturile de anvelope sunt folosite pentru a ajuta vehiculele sa treaca prin zapada deosebit de grea sau densa pe drum. De obicei, lanturile de anvelope sunt folosite in zonele muntoase care vad multa zapada pe tot parcursul iernii. Deci, cum functioneaza? De fapt, este destul de simplu. Tractiunea si patimarea rotilor sunt cei doi factori in joc aici si de aceea se foloseste un lant antiderapant masina.

Tractiune

Lanturile anvelopelor se infasoara in jurul benzii de rulare a anvelopelor si se blocheaza strans pentru a preveni alunecarea acestora. Practic, acestea permit anvelopelor sa obtina o aderenta mai buna pe drumurile acoperite cu zapada si gheata, oferind vehiculului mai multa tractiune si un control mai bun. Lanturi de dimensiuni diferite sunt fabricate pentru diferite dimensiuni de anvelope, asa ca asigurati-va ca obtineti dimensiunea potrivita. Utilizarea lanturilor pentru anvelope de dimensiuni gresite va poate deteriora anvelopele.

Invartirea rotii

Pe langa faptul ca castiga tractiune prin muscarea in suprafata inzapezita, lanturile anvelopelor maresc si tractiunea, prevenind patinarea rotilor. Patinarea rotilor are loc atunci cand forta transmisa benzii de rulare a anvelopei prin intermediul motorului este mai mare decat frecarea dintre banda de rulare si suprafata disponibila, ceea ce face ca anvelopele sa piarda tractiunea.

Lanturile de anvelope sunt foarte utile pentru a conduce prin zapada, dar au anumite restrictii. Nu ar trebui sa mergeti mai repede de 30 p.m. cand conduceti cu lanturi de anvelope. In plus, conducerea pe asfalt gol cu ​​lanturi de anvelope le poate scurta durata de viata. La fel cum folosesti spray dezghetare parbriz tot asa ar trebui sa folosesti si lanturi cand este nevoie.

Daca nu doriti sa faceti cheltuielile cu anvelopele de iarna, dar cautati mai multa aderenta atunci cand zapada, atunci lanturile ar putea fi o optiune, dar retineti:

Puteti utiliza numai lanturi acolo unde zapada sau gheata protejeaza suprafata drumului de deteriorare.

Anvelopele cu lanturi sunt mai largi, astfel incat pot intra in contact cu caroseria, suspensiile sau partile de frana.

Lanturile pot afecta functionarea senzorilor electronici pentru roti. Lanturile pot fi dificil de montat si indepartat. Manualul dvs. va clarifica daca puteti utiliza lanturi de zapada.

Daca nu puteti monta lanturi pe anvelopele dvs. standard, este posibil sa puteti obtine un al doilea set de roti si anvelope – verificati-va manualul sau discutati cu producatorul auto.

Dar daca folositi cu un al doilea set de roti si anvelope, probabil ca are sens sa montati si anvelope de iarna specializate .

Puteti folosi lanturi numai acolo unde este suficienta zapada sau gheata pentru a proteja drumul. Cu politica acestei tari de a slefui si degaja drumurile principale, probabil ca va trebui sa montati si sa scoateti lanturi de mai multe ori in timpul calatoriei. Alegeti un loc sigur si luati in considerare sa purtati un sacou reflectorizant.

Nu aruncati doar lanturi noi in portbagaj si uitati de ele.  Practicati montarea lanturilor acasa, pe uscat si veti fi mai increzator cu mainile reci, inmanusi, si pasajele rotilor pline de zapada. Manualul dvs. poate oferi sfaturi specifice, dar, in general, minimul este o pereche pe rotile motoare, desi doua perechi sunt mai bune. Un vehicul cu tractiune integrala ar trebui sa aiba lanturi pe toate cele patru roti. Manualul dumneavoastra si instructiunile pentru lanturi pot oferi sfaturi specifice.

By Laszlo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *