Exista o corelatie de lunga durata intre lumina si criminalitate. Gandeste-te doar la expresia „pe o alee intunecata” si vezi ce iti vine in minte. Luminile stradale sunt o modalitate dovedita de a reduce jafurile, spargerile, violarea proprietatii, daunele proprietatii si alte infractiuni care se intampla adesea in intuneric. Asigurandu-va ca proprietatea  are iluminat adecvat in jurul acesteia, puteti reduce riscurile si puteti evita incurajarea activitatilor criminale.

Cum pot imbunatati luminile siguranta si securitatea

Dupa cum arata acest articol, zonele cu intreruperi ale iluminatului stradal inregistreaza adesea o crestere a criminalitatii. Autorii au descoperit, printr-un studiu de iluminat realizat la Chicago, ca activitatea criminala se va muta in zone mai intunecate. Prin urmare, montarea de lampi stradale led de la pedavo in zona in care ai firma sau locuinta, este foarte importanta.

Cele mai frecvente doua infractiuni pe care s-a constatat ca le-a evitat iluminatul sunt „talhariile si furturile de autovehicule”. Investind in lumini stralucitoare, poti descuraja acest tip de activitate in jurul afacerii tale.

In timpul unui experiment facut in New York City , s-a descoperit ca „furnizarea de lumini stradale a condus, cel putin, la o reducere cu 36% a infractiunilor pe timp de noapte in aer liber”.

Prin ambele exemple, este clar ca iluminatul stradal, si iluminatul exterior in general, pot avea un impact semnificativ asupra reducerii criminalitatii prin iluminarea zonelor intunecate.

Luminile stradale diminueaza efectul trecerii la ora de iarna

Deoarece ora de vara tocmai s-a incheiat, se intuneca din nou mai devreme seara. Ora de lumina suplimentara pe care o adauga ora de vara poate sa nu para prea importanta, dar aceasta lumina afecteaza mai mult decat ati putea crede.

Potrivit acestui studiu privind legatura dintre iluminat si infractiune, „se arata ca in zonele cu iluminat public mai putin, o crestere brusca a luminii ambientale produce o reducere a criminalitatii”. Studiul a constatat ca cresterea brusca a luminii naturale in timpul orelor la care activeaza hotii, cauzata de ora de vara, duce la o scadere semnificativa a jafurilor, mai exact cu 17 la suta.

Asadar, in timp ce ora de vara reduce infractiunile asupra proprietatii prin adaugarea de lumina suplimentara seara, ii ajuta doar pe cei cu iluminare insuficienta pe proprietatea lor si este doar o solutie temporara.

Atunci cand se trece la ora de iarna, multe companii sunt expuse riscurilor mai mult timp. Cu toate acestea, daca instalati un iluminat adecvat pe intreaga proprietate, in special in zonele slab iluminate, puteti crea acelasi efect de reducere a criminalitatii pe care il are ora de vara, dar care sa dureze pe tot parcursul anului (si toata noaptea).

Unul dintre marile dezavantaje ale imbunatatirii iluminatului stradal in jurul unei proprietati este costul lunar de functionare a acestor noi lumini. Va intrebati despre cheltuielile generale lunare? Sau cum poate afecta reducerea risipei de energie acest cost? Primul si cel mai important pas este sa instalati lumini pe LED.

Alegand lumini stradale cu functii inteligente, cum ar fi cele care pot detecta lumina soarelui, se pot diminua in mod automat sau se pot conecta la Wi-Fi pentru comenzi simple si wireless, poti fi sigur ca proprietatea ta este bine iluminata, eliminand in acelasi timp risipa de energie.

 

By marian